poniedziałek, 21 października 2013

Obłędne ciasto z czekoladą, gruszkami i kardamonem.

Wspólnie z koleżankami blogerkami postanowiłyśmy wziąć udział w małym eksperymencie i upiec "wspólnie"ciasto. Nie typowo dość, bo każda w zaciszu swojej kuchni. Niestety każdy narzeka ostatnio na brak czasu, więc chociaż w ten sposób mogłyśmy się spotkać ... przy piekarniku :) Wybrałyśmy obłędne ciasto z migdałami, gruszkami, czekoladą i co najważniejsze - z kardamonem. Ciasto jest bezglutenowe więc radość dla mnie podwójna.
Naszą akcję nazwałyśmy Ezoterycznymi Spotkaniami Przy piekarniku, a brały w niej udział:
Monika
Matka Wariatka
Smaki Alzacji
Everyday Flavours

Sprawdźcie, czy im udało się zaczarować piekarnik :)






Ciasto migdałowe z gruszkami, czekoladą i kardamonem
przepis pochodzi z TEJ strony


315 g masła
315 g mielonych migdałów
150 g cukru trzcinowego
50 g mąki bezglutenowej
5 jajek
1 łyżeczka kardamonu
100 g gorzkiej czekolady 70%
2 obrane i pokrojone w plasterki gruszki

Piekarnik rozgrzać do 160 st. C
Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać jajka - najlepiej stopniowo, po jednym ( mówię to z doświadczenia :)). Następnie wmieszać mielone migdały, mąkę oraz kardamon. Okrągła tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem. Przełożyć połowę ciasta, a na wierzch rozłożyć część gruszek oraz posiekanej czekolady. Przykryć drugą warstwą ciasta. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjąć i ułożyć na cieście pozostałe gruszki i czekoladę. Ciasto włożyć do piekarnika i piec przez kolejne 40-50 minut.
Ciasto musi ostygnąć przed wyjęciem z formy.
Smacznego!



6 komentarzy: