Naszą akcję nazwałyśmy Ezoterycznymi Spotkaniami Przy piekarniku, a brały w niej udział:
Monika
Matka Wariatka
Smaki Alzacji
Everyday Flavours
Sprawdźcie, czy im udało się zaczarować piekarnik :)
Ciasto migdałowe z gruszkami, czekoladą i kardamonem
przepis pochodzi z TEJ strony
315 g masła
315 g mielonych migdałów
150 g cukru trzcinowego
50 g mąki bezglutenowej
5 jajek
1 łyżeczka kardamonu
100 g gorzkiej czekolady 70%
2 obrane i pokrojone w plasterki gruszki
Piekarnik rozgrzać do 160 st. C
Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać jajka - najlepiej stopniowo, po jednym ( mówię to z doświadczenia :)). Następnie wmieszać mielone migdały, mąkę oraz kardamon. Okrągła tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem. Przełożyć połowę ciasta, a na wierzch rozłożyć część gruszek oraz posiekanej czekolady. Przykryć drugą warstwą ciasta. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjąć i ułożyć na cieście pozostałe gruszki i czekoladę. Ciasto włożyć do piekarnika i piec przez kolejne 40-50 minut.
Ciasto musi ostygnąć przed wyjęciem z formy.
Smacznego!
Ach, wygląda obłędnie <3
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji!
Piękne to ciasto, uwielbiam kardamon :)
OdpowiedzUsuńwasze ciasta wyglądają znakomicie ! nie ma to jak grucha :)
OdpowiedzUsuńmniaam
OdpowiedzUsuńale ładne!
OdpowiedzUsuńU każdej z nas ciasto wygląda inaczej :) A niby ten sam przepis :)
OdpowiedzUsuń