środa, 20 kwietnia 2016

Norweski chrupki chleb bezglutenowy

Od dawna chodził mi po głowie pomysł stworzenia chrupkiego pieczywa w wersji bezglutenowej. Chleby bezglutenowe nie zbierają dobrych opinii - dużo w nich wypełniaczy, konserwantów,  cukru, skrobi. Oczywiście można piec chleb na zakwasie - ale wymaga to przygotowania zakwasu i odrobiny szczęścia, by odpowiednio wyrósł.
Chrupkie pieczywo może oczywiście być niezdrowe, ale nie o to nam przecież chodzi. Wypróbowałam wielu przepisów i sposobów. W końcu udało mi się znaleźć taki, który smakuje nam najbardziej. Inspirowałam się norweskim chlebem knekkbrod, który bardzo łatwo można przygotować w domu. Nie znajdziecie tu żadnych "wypełniaczy", dodanej skrobi, czy zagęstników.
Taki chlebek ma jeszcze jedną zaletę - można go przechowywać cały tydzień w zamkniętym pojemniku i nie straci swoich walorów smakowych. Idealny na wycieczki i pikniki, które mam nadzieję już niedługo !






Bezglutenowy chleb chrupki
inspiracja pochodzi z TEJ strony

1/2 szklanki mąki jaglanej lub gryczanej
1/4 szklanki zmielonych nasion chia
1/4 szklanki zmielonego złocistego siemienia lnianego 
1/2 szklanki pestek dyni ( można je lekko posiekać, by kawałki nie były zbyt duże)
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki sezamu
1 szklanka wody gazowanej
szczypta soli
1/2 łyżeczki miodu

Nagrzać piekarnik do 180st. C
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem. Dużą blachę ( najlepiej oryginalną z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć masę i rozprowadzić cienką warstwę po całej blasze. Grubość ciasta nie powinna przekraczać 0.5 cm. Całość dokładnie wygładzić w wstawić do nagrzanego piekarnika.
Po upływie 10 minut wyjąć blachę i ostrym nożem pociąć ciasto na kawałki o preferowanej wielkości. Blachę wstawić z powrotem do piekarnika na 45 minut. Chlebek nie powinien być miękki po wyjęciu z piekarnika.
Chlebek pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie łamiemy na kawałki.



Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Chleb wygląda bardzo zachęcająco, muszę wypróbować przepis. Witamy po przerwie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam, naprawdę jest zaskakująco dobry :) Mnie też cieszy ten powrót! :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Polecam się na przyszłość :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Wygląda bardzo samkowicie i chyba wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Proszę dać znać, czy smakowało :)

      Usuń
  4. Prezentuje się świetnie! Cieszę się, że mój przepis Cię zainspirował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Od dłuższego czasu szukałam takiej inspiracji. Pozdrawiam!

      Usuń