niedziela, 4 października 2015

Nietypowe muffiny

Zostałam zmobilizowana do upieczenia drożdżowych muffin z jabłkiem i cynamonem. Zmuszona wręcz przez mojego M. Jak tylko zobaczył, że jabłka, że cynamon i że zawijane, a na dodatek muffiny... Nie miałam wyjścia!
Choć muszę przyznać, że to również i moje ulubione połączenie. Więc są, a raczej... były. Miękkie i puszyste - mimo użycia bezglutenowej mąki.





Drożdżowe zawijane muffiny z jabłkiem i cynamonem.

przepis pochodzi z TEJ strony

Składniki:
ciasto
250g mąki bezglutenowej - ja użyłam Jizerki
15g drożdży
125ml mleka
1 żółtko
3,5 łyżki cukru
30g masła
szczypta soli

nadzienie
2 średniej wielkości jabłka
1 czubata łyżka cynamonu
1 czubata łyżka cukru
40g masła
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny do skropienia jabłek
cukier do posypania ciasta
1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta

masło i mąka do formy

Wykonanie:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- mleko lekko podgrzać tak, by było letnie
- drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)
- masło roztopić, ostudzić
- mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy
- składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto
- gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta
- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny)
- pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie
- masło roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać
- jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku
- odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną

- wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)
- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie)
- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku
- formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką
- rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości)
- każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry
- formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia
- piekarnik nagrzać do 180 stopni
- jajko roztrzepać z mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać cukrem
- formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone)
- upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia
- przechowywać pod przykryciem




Przepis pochodzi z akcji Wypiekanie na śniadanie, a brały w nim udział również:

Kulinarna Maniusia
Prawo Do Gotowania z Pasją
Zacisze kuchenne
Ala piecze i gotuje
Patison w kuchni
Moje domowe kucharzenie
Eksplozja Smaku
Gotowanie i pieczenie
Smak mojego domu
Moje Małe Czarowanie
Szóste niebo
Mia Cucina
Pasja Smaku
kulinarne Przygody Gatity
Smaczna Pyza




16 komentarzy:

  1. Idealne! Dziekuje za wspolne piecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam
    Asa_6niebo

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za wspólne pieczenia :) nie rozumiem tylko dlaczego pominęłaś mnie na liście uczestników

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście! Już poprawiam post - i dziękuję za zwrócenie uwagi!
      Pozdrawiam i również dziękuję za wspólne pieczenie :)

      Usuń
  4. Dzięki za udział w akcji jabłkowej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne muffiny :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za wspólny pyszny czas :-).

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za wspólne wypiekanie:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuje za wspólne pieczenie :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za wspólne pieczenie :) Pozdrawiam Kasia.in

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wyglądają:). Dziękuję za wspólne kulinarne spotkanie:)

    OdpowiedzUsuń