środa, 23 października 2013

Brytyjskie śniadanie

Czasem mamy ochotę na małe urozmaicenie, przynajmniej w kwestii śniadania. Ostatnio na blogu rozpanoszyły się same słodkości, a że nie samą słodyczą człowiek żyje, dodamy dzisiaj trochę pikanterii. Ponadto dzisiaj jest premiera nowej książki Jamiego Olivera, a więc śniadanie będzie jemu dedykowane i jego przepisem inspirowane.





Kedgeree wersja uproszczona
dla 2 głodnych osób 

100 g brązowego ryżu, albo basmati jeśli jesteście głodni i nie wytrzymacie 30 minut gotowania 
1 duża cebula
 2 jajka 
1/2 puszki pomidorów w całości 
liść laurowy
 kolendra, imbir suszony, kumin, papryka słodka, kurkuma 
sól, pieprz 
natka pietruszki/kolendra
olej kokosowy

Ryż gotujemy w osolonej wodzie z liściem laurowym. W osobnym garnku gotujemy jajko. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego. Pokrojona w kostkę cebulę podsmażamy z przyprawami - aromatyczne przyprawy radzę dodawać ostrożnie, żeby nie przesadzić, bo danie będzie niezjadliwe:)
Do podsmażonej cebuli dodajemy pomidory i chwilę gotujemy. Na końcu łączymy sos z ryżem i chwilę gotujemy razem.
Podajemy z jajkiem pokrojonym na ćwiartki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz