Kokosowe ciasto z malinowym rabarbarem
Składniki:
180 gram oleju kokosowego
4 jajka
5 łyżek wody
3/4 szklanki cukru
1/2/ szklanka mąki jaglanej
1/2/ szklanki skrobi z tapioki
1 szklanka wiórków kokosowych
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka octu jabłkowego
garść brązowego cukru
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C z termoobiegiem
Do miski wsypać cukier, dodać wodę oraz 4 żółtka. Całość zacząć ubijać na wolnych obrotach. W tym czasie rozpuścić olej kokosowy, ciepły ( nie gorący!) dodać podczas ubijania żółtek. W osobnym naczyniu zmieszać mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Następnie dodać wiórki kokosowe oraz ocet. Na końcu ubić pianę z pozostałych białek. Delikatnie wmieszać je w ciasto, najlepiej ręcznie.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć rabarbar i posypać brązowym cukrem. Całość piec przez około 40 minut.
Wygląda bardzo smakowicie, ale nie wiem, czy u mnie przeszedł by rabarbar. Można go czymś zastąpić? ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://bitasmietanka.blogspot.com