czwartek, 17 maja 2018

Kokosowe ciasto z malinowym rabarbarem

Rabarbaru nigdy dość! Przynajmniej ja tak uważam i nie zamierzam się ograniczać w spożyciu! Uwielbiam dżem z rabarbaru, wszelkie ciasta, a ciepły kompot z rabarbaru to kwintesencja dzieciństwa. Dzisiaj mam dla Was przepis na proste i szybkie ciasto z rabarbarem, które udaje się naprawdę każdemu! Polecam być wybrednym klientem i wybierać te najbardziej  czerwone łodygi - wtedy uzyskamy piękny efekt.




Kokosowe ciasto z malinowym rabarbarem

Składniki:

180 gram oleju kokosowego
4 jajka
5 łyżek wody
3/4 szklanki cukru
1/2/ szklanka mąki jaglanej
1/2/ szklanki skrobi z tapioki
1 szklanka wiórków kokosowych
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka octu jabłkowego
garść brązowego cukru


Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C z termoobiegiem
Do miski wsypać cukier, dodać wodę oraz 4 żółtka. Całość zacząć ubijać na wolnych obrotach. W tym czasie rozpuścić olej kokosowy, ciepły ( nie gorący!) dodać podczas ubijania żółtek. W osobnym naczyniu zmieszać mąki z proszkiem do pieczenia  i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Następnie dodać wiórki kokosowe oraz ocet. Na końcu ubić pianę z pozostałych białek. Delikatnie wmieszać je w ciasto, najlepiej ręcznie.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć rabarbar i posypać brązowym cukrem. Całość piec przez około 40 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz