poniedziałek, 4 marca 2019

Tort kokosowy z malinowym kremem

Pomysł na ten tort zrodził się już dawno, ale wciąż brakowało okazji. Tym razem nie było wymówek, bo jak nie w swoje urodziny to kiedy!

Kokosowe ciasto przełożone malinowym delikatnym kremem... To trzeba spróbować !







Tort kokosowy z malinowym kremem
tortownica 18 cm

Ciasto:
50 gram mąki kokosowej
4 jajek rozmiar M
125 gram wegańskiej margaryny lub masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego
30 gram karobu lub kako
1/4 szklanki mleka roślinnego


Krem malinowy

450 gram malin świeżych lub mrożonych
2 jajka całe
5 żółtek
100 gram margaryny wegańskiej lun masła
cukier do smaku 
10 gram żelatyny

Dodatkowo: maliny i wiórki kokosowe do dekoracji 

Ciasto:
Tłuszcz rozpuścić  i przestudzić. Jajka lekko ubić z mlekiem i przestudzonym tłuszczem. Suche składniki dokładnie połączyć i dodać do masy jajecznej. Ciasto wylać na blachę i piec w temp. 160 st. C przez ok. 35 minut. Ciasto wystudzić.

Krem malinowy:
Maliny podgrzać z łyżką wody przez ok. 5 minut. Następnie zmiksować bardzo dokładnie (Termomix - 1 minuta/ obroty 8). Do ciepłych malin dodać jajka i żółtka, tłuszcz oraz cukier. Całość ubijamy z użyciem motylka  - 7 minut/ 70 st.C/ obroty 4. W tym czasie żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Po upływie zadanego czasu dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy przez ok. 5 minut/70st.C/obroty 4.

Składanie tortu. 
Tortownicę wykładamy folią spożywczą, boki również. Ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden umieszczamy w dnie tortownicy i wstawiamy do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie wylewamy połowę kremu malinowego i studzimy. Najlepiej wstawić do lodówki, a następnie ponownie do zamrażarki. Na chłodny krem nakładamy drugi blat ciasta i wylewamy pozostałą część kremu.
Tort schładzamy,  najlepiej przez noc. Przed podaniem należy wyjąć go z lodówki minimum godzinę wcześniej i udekorować wiórkami kokosa i malinami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz