Maj rozgościł się na dobre, przynosząc obłędnie pachnący bez, ciepłe słoneczne dni i zapowiedź lata. A kto powiedział, że bez wygląda dobrze tylko w wazonie? U nas zagościł na cieście i to nie byle jakim. Tort marchewkowy nabrał nowego wymiaru i smaku, dzięki dodatkowi kremu jaglanego i bzu. Sprawdźcie sami!
Tort Marchewkowy z kremem jaglanym
Składniki
Ciasto:
400 gram marchwi
100 gram mąki gryczanej
100 gram mąki jaglanej
160 ml oleju
160 gram brązowego cukru
4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka octu jabłkowego
Krem jaglany
300 gram kaszy jaglanej
200 ml mleka kokosowego
2-3 łyżki cukru/ syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie ciasta
Marchew zetrzyj na najmniejszych oczkach. Można też użyć pozostałości po wyciskaniu soku marchewkowego ( wtedy nic nam się nie marnuje).
Rozgrzej piekarnik do 170 st.C. Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem, a boki posmaruj olejem.
Jajka ubij z z cukrem na puszysta pianę. W osobnym naczyniu zmieszaj mąki z sodą oraz cynamonem, a następnie dodawaj stopniowo do masy jajecznej. Gdy składniki się połączą, dodaj marchew, ocet, a na końcu - olej. Ciasto przełóż do przygotowanej formy i piecz 45 minut, po tym czasie sprawdź czy środek jest zapieczony, najlepiej drewnianym patyczkiem.
Gotowe ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie kremu
Kaszę jaglaną najlepiej dobrze wypłukać przed gotowaniem - traci wtedy swój gorzki posmak. Zalej ją dużą ilością zimnej wody, wymieszaj, a następnie odcedź. Warto powtórzyć płukanie kaszy dwukrotnie, a jeśli używacie kaszy ekologicznej - nawet wypłukać ją trzy razy!
Tak przygotowaną kaszę zalewamy wrzątkiem. Stosujemy zasadę 1 część kaszy na 3 części wody. Kasza musi być mocno rozgotowana i miękka.
Gotujemy ją pod przykryciem 5 minut, a następnie wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę na około 20 minut by wchłonęła całą wodę.
Tak przygotowaną kaszę miksujemy z mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny i wybranym słodzikiem. Kasza zmieni smak dopiero po wystygnięciu, ale łatwiej uzyskać gładki krem bez grudek miksując ją gdy jest jeszcze ciepła. Krem studzimy.
Gotowe ciasto marchewkowe kroimy na 3 równe blaty i przekładamy kremem jaglanym. Dekorujemy dowolnie - może być bzem, który jest jadalny.
ucuz takipçi
OdpowiedzUsuńucuz takipçi
tiktok izlenme satın al
binance güvenilir mi
okex güvenilir mi
paribu güvenilir mi
bitexen güvenilir mi
coinbase güvenilir mi
en son çıkan perde modelleri
OdpowiedzUsuńen son çıkan perde modelleri
uc satın al
yurtdışı kargo
lisans satın al
nft nasıl alınır
özel ambulans
minecraft premium
bağcılar
OdpowiedzUsuńbilecik
yozgat
erzincan
kağıthane
P7SAWC
salt likit
OdpowiedzUsuńsalt likit
5VJDRE