środa, 20 kwietnia 2016

Norweski chrupki chleb bezglutenowy

Od dawna chodził mi po głowie pomysł stworzenia chrupkiego pieczywa w wersji bezglutenowej. Chleby bezglutenowe nie zbierają dobrych opinii - dużo w nich wypełniaczy, konserwantów,  cukru, skrobi. Oczywiście można piec chleb na zakwasie - ale wymaga to przygotowania zakwasu i odrobiny szczęścia, by odpowiednio wyrósł.
Chrupkie pieczywo może oczywiście być niezdrowe, ale nie o to nam przecież chodzi. Wypróbowałam wielu przepisów i sposobów. W końcu udało mi się znaleźć taki, który smakuje nam najbardziej. Inspirowałam się norweskim chlebem knekkbrod, który bardzo łatwo można przygotować w domu. Nie znajdziecie tu żadnych "wypełniaczy", dodanej skrobi, czy zagęstników.
Taki chlebek ma jeszcze jedną zaletę - można go przechowywać cały tydzień w zamkniętym pojemniku i nie straci swoich walorów smakowych. Idealny na wycieczki i pikniki, które mam nadzieję już niedługo !






Bezglutenowy chleb chrupki
inspiracja pochodzi z TEJ strony

1/2 szklanki mąki jaglanej lub gryczanej
1/4 szklanki zmielonych nasion chia
1/4 szklanki zmielonego złocistego siemienia lnianego 
1/2 szklanki pestek dyni ( można je lekko posiekać, by kawałki nie były zbyt duże)
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki sezamu
1 szklanka wody gazowanej
szczypta soli
1/2 łyżeczki miodu

Nagrzać piekarnik do 180st. C
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem. Dużą blachę ( najlepiej oryginalną z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć masę i rozprowadzić cienką warstwę po całej blasze. Grubość ciasta nie powinna przekraczać 0.5 cm. Całość dokładnie wygładzić w wstawić do nagrzanego piekarnika.
Po upływie 10 minut wyjąć blachę i ostrym nożem pociąć ciasto na kawałki o preferowanej wielkości. Blachę wstawić z powrotem do piekarnika na 45 minut. Chlebek nie powinien być miękki po wyjęciu z piekarnika.
Chlebek pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie łamiemy na kawałki.



Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Chleb wygląda bardzo zachęcająco, muszę wypróbować przepis. Witamy po przerwie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam, naprawdę jest zaskakująco dobry :) Mnie też cieszy ten powrót! :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo samkowicie i chyba wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się świetnie! Cieszę się, że mój przepis Cię zainspirował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Od dłuższego czasu szukałam takiej inspiracji. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Zrobiłam. 45 min ponownego pieczenia to stanowczo za dużo. Spalił się 😣

    OdpowiedzUsuń
  5. Zazwyczaj zamawiamy do mojego sklepu wafelki Tovago www.tovago.pl/. Świetnie się sprzedają, bowiem są po prostu pyszne i można je nabyć za niewielkie pieniądze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Już dawno nie jadłem tak dobrych wafelków. Tovago www.tovago.pl są po prostu pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. 21 yrs old Information Systems Manager Bar Josey, hailing from Picton enjoys watching movies like Death at a Funeral and role-playing games. Took a trip to Tsingy de Bemaraha Strict Nature Reserve and drives a Bugatti Type 57SC Atalante Coupe. sprawdz moj blog

    OdpowiedzUsuń