czwartek, 12 marca 2015

Tarta jaglana z łososiem

Uff.. Przeprowadzkę można uznać za zakończoną. Wszystko w miarę na swoich miejscach, kuchnia prawie ukończona, komputer rozpakowany, więc można wrócić do blogowania :) Przyznam, że podczas tego całego zamieszania nie miałam głowy do bloga. Trzeba myśleć o tylu rzeczach, że jedzenie schodzi na dalszy plan.
Podczas mojej nieobecności ukazał się kolejny numer FOOD CULTURE, gdzie znalazły się moje dwa przepisy. Dzisiaj zaprezentuje Wam jeden z nich - Tartę jaglana z łososiem. Jest wyjątkowo smaczna, prosta w wykonaniu i smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Poza tym swoja kolorystyką przywołuje już wiosnę, którą czuć na każdym kroku.





Tarta jaglana z łososiem i rukolą

1,5 szklanki kaszy jaglanej
125 gram łososia wędzonego na gorąco
100 gram rukoli
3 jajka
50 gram masła
50 gram mąki bezglutenowej
0,5 l mleka ryżowego
Sól, pieprz

Kasze jaglaną gotujemy w proporcji 1:3 aż będzie bardzo miękka i klejąca. Kasze studzimy, a następnie łączymy z 2 jajkami, solą oraz pieprzem. Masą wykładamy formę do tarty.
W tym czasie przygotowujemy beszamel. Masło roztapiamy i dodajemy mąkę delikatnie ją podsmażając. Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko energicznie mieszając. Całość musi się dobrze połączyć, dopiero wtedy ponownie stawiamy garnek na małym ogniu. Beszamel musi być dość gęsty- w innym wypadku nie zwiąże nam tarty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odstawiamy do przestudzenia. Na samym końcu do chłodnego sosu dodajemy jajko.

Na jaglanym spodzie układamy kawałki łososia i rukolę, a następnie całość zalewamy sosem beszamelowym.  Tartę pieczemy 35-40 minut w 180-190 st. C.














Follow my blog with Bloglovin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz