Podczas mojej nieobecności ukazał się kolejny numer FOOD CULTURE, gdzie znalazły się moje dwa przepisy. Dzisiaj zaprezentuje Wam jeden z nich - Tartę jaglana z łososiem. Jest wyjątkowo smaczna, prosta w wykonaniu i smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Poza tym swoja kolorystyką przywołuje już wiosnę, którą czuć na każdym kroku.
Tarta jaglana z łososiem i rukolą
1,5 szklanki kaszy jaglanej
125 gram łososia wędzonego na gorąco
100 gram rukoli
3 jajka
50 gram masła
50 gram mąki bezglutenowej
0,5 l mleka ryżowego
Sól, pieprz
Kasze jaglaną gotujemy w proporcji 1:3 aż będzie bardzo
miękka i klejąca. Kasze studzimy, a następnie łączymy z 2 jajkami, solą oraz
pieprzem. Masą wykładamy formę do tarty.
W tym czasie przygotowujemy beszamel. Masło roztapiamy i
dodajemy mąkę delikatnie ją podsmażając. Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy
mleko energicznie mieszając. Całość musi się dobrze połączyć, dopiero wtedy
ponownie stawiamy garnek na małym ogniu. Beszamel musi być dość gęsty- w innym
wypadku nie zwiąże nam tarty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odstawiamy
do przestudzenia. Na samym końcu do chłodnego sosu dodajemy jajko.
Na jaglanym spodzie układamy kawałki łososia i rukolę, a
następnie całość zalewamy sosem beszamelowym.
Tartę pieczemy 35-40 minut w 180-190 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz