piątek, 20 marca 2015

Drożdżówki z dżemem

Chyba tego najbardziej brakowało mi od momentu przejścia na bezglutenową dietę - zapachu drożdżowego ciasta. Tego poczucia domowego ciepła, beztroski i dzieciństwa, z którymi to właśnie kojarzy mi się kawałek drożdżówki. Nawet tej ze szkolnego sklepiku, która miała dodatkowo smak owocu zakazanego, bo przecież miałam kupować wodę :)
I w końcu po 2 latach w moim domu pachnie drożdżówkami z domowym dżemem wiśniowym. I zdecydowanie najlepsze są te, które jeszcze parzą w język :)





Drożdżówki z dżemem
przepis pochodzi z tej strony

550 gram mixu mąk bezglutenowych do wypieków drożdżowych ( np. Jizerki) + do podsypania
100 gram masła lub margaryny bezmlecznej
0,5 szklanki brązowego cukru
35 gram świeżych drożdży
250 ml mleka roślinnego np. sojowo-ryżowego
2 łyżki śmietany sojowej
2 lekko ubite jajka + 1 do smarowania drożdżówek
szczypta soli
dżem wiśniowy domowy


Około 50 ml mleka ogrzewamy, dodajemy po łyżeczce cukru i mąki. Dodajemy drożdże tworząc gęsta pastę i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy i dodajemy pozostałe mleko i również ogrzewamy - nie ma być bardzo gorące, raczej letnie.
W tym czasie łączymy w dużej misce mąkę z cukrem i solą. Dodajemy do niej ciepłe mleko z masłem, wyrośnięte drożdże, śmietanę i jajka. Całość dobrze wyrabiamy. Ciasto może się kleić - to specyfika mąki bezglutenowej, dlatego dosypujemy mąki aż uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto.
Całość odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, który podzielimy na 12 części - wtedy wyjdą nam tradycyjnej wielkości drożdżówki.

Układamy je na blasze w dość dużej odległości - max. 6 sztuk na blaszkę. Na środku każdej drożdżówki tworzymy wgłębienie, które wypełniamy dżemem.
Całość przykrywamy i pozostawiamy drożdżówki na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia
Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C
Drożdżówki przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 20-25 minut.
Możemy je polukrować, gdy ostygną. O ile doczekają :)







Smacznego :)!

3 komentarze: