środa, 31 grudnia 2014

W Nowy Rok. Na słodko.

Dziś Sylwester, co oznacza, że większość z nas szykuje się do hucznego świętowania. U nas powoli staje się tradycją spokojny Sylwester. Jakoś tak się składa, że któreś z domowników choruje w okresie świąteczno-noworocznym. Będzie więc spokojnie i na zupełnym luzie... 
Natomiast początek Nowego Roku zapowiada się bardzo pracowicie i ekscytująco zarazem. Będzie mnóstwo bieganiny, przeprowadzka, masa niecierpiących zwłoki spraw... Dlatego  noworoczne śniadanie i cały pierwszy dzień Nowego Roku ma być leniwy i słodki...:) Na śniadanie zaplanowałam drożdżowy wieniec i dobrą kawę z włoskiej kawiarki. Czyż nie brzmi obiecująco? 
Szczęśliwego Nowego Roku!






Drożdżowy wieniec z marcepanem i cynamonem


Ciasto drożdżowe
300 gram mąki bezglutenowej ( np. Jizerka)
50 gram stopionego masła
25 gram świeżych drożdży
2 jajka
150 ml mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego
80 gram cukru brązowego
ekstrakt waniliowy


Masa marcepanowa
200 gram marcepanu
2 białka
100 gram mielonych orzechów ( mogą być migdału, laskowe lub włoskie)
50 gram drobnego cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
20 ml dobrego rumu


Podgrzać mleko, nie może być za gorące, bo nie urosną nam drożdże. W małym naczyniu rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, mąki oraz z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawić żeby wyrosły. W tym czasie ubić jajka z cukrem na gęsty krem. Dodać do masy stopione masło, pozostałe mleko, jogurt, ekstrakt waniliowy oraz drożdże. Na sam koniec dodawać partiami przesianą mąkę. ciasto wyrabiamy w mikserze ok 3-5 minut, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. 
W tym czasie przygotowujemy masę.
Marcepan dzielimy na mniejsze części i łączymy z białkami w mikserze. Następnie dodajemy cukier, orzechy, cynamon i rum. 
Nagrzewamy piekarnik do 180st. C
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Ciasto może być jeszcze klejące, dlatego wyrabiamy je jeszcze raz na stolnicy żeby dało się wałkować. Rozwałkowujemy ciasto do grubości max. 0,5 cm. Całe ciasto smarujemy masą marcepanową, a następnie zwijamy roladę. Przecinamy ją wzdłuż, ale koniec pozostawiamy złączony. Od tego miejsca rozpoczynamy plecionkę.
Przygotowaną plecionkę przekładamy do tortownicy z kominkiem formując wieniec. Ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy ok 25-30 minut.






Smacznego :)

1 komentarz: