Mini ptysie z kremem budyniowym
oryginał przepisu pochodzi z tej strony
Ciasto ptysiowe
100 gram mąki bezglutenowej - u mnie mieszanka ryżowej i kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml oliwy
2 jajka
125 ml wody
szczypta soli
Wodę gotujemy z oliwą, dodajemy sól. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę. Szybkimi ruchami zaparzamy ciasto i odstawiamy do wystygnięcia.
Ostudzona masę przekładamy do miksera i łączymy z jajkami, aż do uzyskania gładkiej masy.
Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i nakładamy małe porcje ciasta w dużych odstępach. Pieczemy ptysie ok 20 minut - w zależności od wielkości i mniejsze tym krócej musimy je piec.
Krem budyniowy
1 opakowanie budyniu waniliowego bezglutenowego
250 ml mleka kokosowego
250 ml wody
2 łyżki cukru
kostka masła lub margaryny roślinnej
Przygotować budyń na wodzie i mleku kokosowym, ostudzić. Masło zmiksować na gładki, puszysty krem, następnie dodawać porcje chłodnego budyniu. Zmiksować na gładką masę.
Ptysie przełożyć kremem i polać roztopiona czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz