Babka Wielkanocna
przepis oryginalny pochodzi z TEJ strony
5 jajek
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki prawdziwego cukru waniliowego
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki jaglanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
250 gram masła lub margaryny
Piekarnik nagrzewamy do 160 st C.
Jajka ubijamy z cukrem na gęsty, puszysty krem. Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i przesiewamy - nawet dwukrotnie.Dodajemy do mąki skórkę z cytryny W tym czasie rozpuszczamy tłuszcz i doprowadzamy go do wrzenia. Do ubitych jajek dodajemy mąki i mieszamy delikatnie ręcznie albo na niskich obrotach miksera. Na końcu szybko wlewamy gorący tłuszcz i mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy - polecam silikonowe, bo ciasto nie przywiera.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut. Trzeba sprawdzić po ok 40 minutach czy ciasto nie jest już gotowe, nie możemy go wysuszyć za bardzo. Powinno nie przyklejać się do patyczka.
Smacznego!

Bardzo fajny przepis i świetna forma
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na konkurs http://www.piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/konkurs-2w1-wielkanoc-z-decomorreno.html