czwartek, 30 października 2014

Na dobry początek.

Trochę czasu minęło od mojego ostatniego wpisu. Tak czasem w życiu bywa, że są ważne i ważniejsze sprawy niż blogowanie. Zastanawiałam się nawet, czy jest sens wracać, jednak mimo braku dodawanych wpisów, w mojej głowie wciąż rodzą się pomysły na bezglutenowe dania. Codziennie zmagam się z tą kuchnią i nie mogę się nie podzielić swoimi odkryciami.
Przechodząc do rzeczy - udało mi się upiec cudownie miękkie, pulchne i rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe. Przepis ma wiele lat,  cieszę się, że mogę wrócić do smaków dzieciństwa.




Ciasto czekoladowe z musem jabłkowym

1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka Mixu Uniwersalnego
2 szklanki przecieru jabłkowego
5 jajek
250 g margaryny lub masła
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao bezglutenowego 

Tłuszcz topimy i odstawiamy żeby przestygł. Oddzielamy żółtka od białek. Mąki przesiewamy do miski razem z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier oraz kakao. Następnie łączymy z musem jabłkowym i żółtkami. Na koniec dodajemy wystudzony tłuszcz. Białka obijamy na sztywną pianę i partiami dodajemy do masy. Robimy to delikatnie, tak by ciasto nam nie opadło. Średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 190-200 st. C przez 45-55 minut.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem, albo i nie :)
Smacznego!




1 komentarz:

  1. Mmm, wygląda znakomicie :)
    Czasem są ważniejsze sprawy od blogowania, ale jak to miło później do niego wrócić... :)

    OdpowiedzUsuń