Zaczniemy od podstaw, które dotyczą zarówno dużych i małych - czyli słodycze i wszechobecny cukier. Wiadomo, że nie można stosować go w nadmiarze, ale co zrobić kiedy dzieci domagają się naleśników z dżemem, a jeszcze bardziej - z nutellą? Otóż można zastąpić je pysznym, szybkim i niewiarygodnie łatwym kremem z daktylami. A oto przepis:
Krem czekoladowy z daktylami
jeden słoiczek 200 ml
garść daktyli ( niesiarkowanych)
1 duża pomarańcza
1-2 łyżki kakao lub karobu
ciepła woda
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Pomarańczę dokładnie myjemy, parzymy i obieramy ze skóry, dzielimy na mniejsze części. Wrzucamy ją do robota kuchennego, albo blendera. Wyjmujemy namoczone daktyle i wrzucamy również do blendera. Na koniec dodajemy kakao lub karob i wszystko dokładnie miksujemy. Gotowe! Krem przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce, maksymalnie tydzień.
Syrop, który wytworzył się z daktyli możemy użyć do posłodzenia herbaty :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz