Przepis na masę pochodzi z Tej Strony
Spód z kruchego ciasta:
150 gram mąki ( u mnie mieszanka 150 gram mąki gryczanej, 50 gram mąki ziemniaczanej i 50 gram mąki kukurydzianej )
75 gram oleju kokosowego
trochę mleka kokosowego
Masa :
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego
ekstrakt migdałowy
1 łyżka oleju kokosowego
0,5 szklanki syropu z agawy/miodu
1 szklanka gęstego mleka kokosowego
skórka z 1 mandarynki
szczypta kardamonu
garść suszonych żurawin
Zagniatamy kruche ciasto. Ja osobiście polecam wrzucenie wszystkiego do robota kuchennego i on wykona za nas całą pracę. Kontrolujemy tylko, czy ciasto nie jest za suche albo za mokre. Gotowym ciastem wykładamy okrągłą formę o średnicy 20 cm.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Na początek gotujemy kaszę jaglaną w mleku roślinnym z dodatkiem ekstraktu migdałowego. Kasza powinna być bardzo miękka i dość wilgotna. Ciepłą kaszę miksujemy z pozostałościami mleka, tak by powstała dość rzadka masa. Do niej dodajemy pozostałe składniki - syrop z agawy, olej kokosowy i mleko kokosowe, skórkę z mandarynki i kardamon. Jeszcze raz wszystko miksujemy, by było jak najmniej grudek. Na koniec dodajemy posiekane żurawiny.
Podpiekamy spód ciasta - ok. 10-12 minut. A następnie wylewamy masę sernikową na spód i pieczemy jeszcze 40 minut.
Ciasto najlepiej pozostawić do wystygnięcia przez całą noc. Smacznego!
"Sernik" jets przeeeesmaczny!!! Dla bezglutenowców i bezmlecznych ludzików ratunek przed śmiercią z tęsknoty za sernikiem. Nasza 3 latka stwierdziła, że jest - pysny!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo - szczególnie, że smakował wyjątkowemu krytykowi :)
UsuńBędzie więcej przepisów dla Maluchów, więc zapraszam ponownie :)
wow, ten przepis wygląda super, jak zobaczyłam 'wegański' to nastawiłam się na tofu albo drogie nerkowce, a tu taka miła i swojska niepodzianka w postaci kaszy jaglanej! cudownie, zrobię, dzięki!
OdpowiedzUsuńCieszę się i mam nadzieję, że będzie smakował! :)
Usuń