poniedziałek, 17 lutego 2014

Sernik Na Niepogodę.

Są takie dni, że bez słodyczy "ani rusz". Pogoda - ni to zimowa, ni to jesienna. Deszcz, wiatr i ogólnie nieciekawie. I właśnie wtedy (pod warunkiem, że nie jesteśmy na drakońskiej diecie!) muszę zjeść ciasto. Ale nie byle jakie ciasto. Sernik. Zdecydowanie jedno z moich ukochanych i najbardziej wytęsknionych. Kiedy znalazłam ten przepis, nie miałam wyjścia - MUSIAŁAM spróbować. Nie zawiodłam się. wyszedł, w końcu idealny, o cudnym migdałowym smaku. Spróbujcie, a nie pożałujecie :)



Sernik wegański. Bezglutenowy. Bez Nabiału i Jajek.
Przepis na masę pochodzi z Tej Strony


Spód z kruchego ciasta:
150 gram mąki ( u mnie mieszanka 150 gram mąki gryczanej, 50 gram mąki ziemniaczanej i 50 gram mąki kukurydzianej )
75 gram oleju kokosowego
trochę mleka kokosowego 


Masa :

1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego 
ekstrakt migdałowy
1 łyżka oleju kokosowego
0,5 szklanki syropu z agawy/miodu
1 szklanka gęstego mleka kokosowego
skórka z 1 mandarynki
szczypta kardamonu
garść suszonych żurawin


Zagniatamy kruche ciasto. Ja osobiście polecam wrzucenie wszystkiego do robota kuchennego i on wykona za nas całą pracę. Kontrolujemy tylko, czy ciasto nie jest za suche albo za mokre. Gotowym ciastem wykładamy okrągłą formę o średnicy 20 cm.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Na początek gotujemy kaszę jaglaną w mleku roślinnym z dodatkiem ekstraktu migdałowego. Kasza powinna być bardzo miękka i dość wilgotna. Ciepłą kaszę miksujemy z pozostałościami mleka, tak by powstała dość rzadka masa. Do niej dodajemy pozostałe składniki - syrop z agawy, olej kokosowy i mleko kokosowe, skórkę z mandarynki i kardamon. Jeszcze raz wszystko miksujemy, by było jak najmniej grudek. Na koniec dodajemy posiekane żurawiny.
Podpiekamy spód ciasta - ok. 10-12 minut. A następnie wylewamy masę sernikową na spód i pieczemy jeszcze 40 minut.
Ciasto najlepiej pozostawić do wystygnięcia przez całą noc. Smacznego!





4 komentarze:

  1. "Sernik" jets przeeeesmaczny!!! Dla bezglutenowców i bezmlecznych ludzików ratunek przed śmiercią z tęsknoty za sernikiem. Nasza 3 latka stwierdziła, że jest - pysny!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo - szczególnie, że smakował wyjątkowemu krytykowi :)
      Będzie więcej przepisów dla Maluchów, więc zapraszam ponownie :)

      Usuń
  2. wow, ten przepis wygląda super, jak zobaczyłam 'wegański' to nastawiłam się na tofu albo drogie nerkowce, a tu taka miła i swojska niepodzianka w postaci kaszy jaglanej! cudownie, zrobię, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i mam nadzieję, że będzie smakował! :)

      Usuń