piątek, 3 stycznia 2014

Noworoczne ciasto marchewkowe.

I mamy kolejny Nowy Rok i Nowy Początek. Nie jestem dobra w postanowieniach - zazwyczaj wytrzymuję 14 dni, a później męczą mnie wyrzuty sumienia... więc ich nie robię!
 Poprzedni rok był szalony i pełen niespodzianek, które miały zaskakująco dobry finał. Ten najnowszy niech będzie równie ciekawy, a rozpoczniemy go zaskakująco dobrym ciastem :)



Marchewkowo-orzechowe ciasto Jamie'ego
przepis pochodzi z TEJ strony


250 g masła/ bezmlecznej margaryny
100 g cukru brązowego
5 jajek
1 duża pomarańcza - potrzebny będzie sok i skórka
170 g mąki bezglutenowej - używam mąki Mark&Spencer
2  łyżeczki proszku do pieczenia
100 g mielonych migdałów
100 g orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki i soli morskiej
1/2 łyżeczki imbiru
250 g marchewki startej na drobnych oczkach


Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C.
Masło/margarynę ubijamy razem z cukrem - trzeba to zrobić bardzo dokładnie. Następnie oddzielamy żółtka od białek i stopniowo dodajemy po 1 żółtku do masy maślanej. Następnie dodajemy skórkę oraz sok z pomarańczy. W osobnej misce przesiewamy mąkę łącznie z proszkiem do pieczenia i przyprawami aromatycznymi i stopniowo dodajemy do ciasta. Dodajemy również migdały, orzechy oraz marchew. W osobnej misce ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka delikatnie łączymy z ciastem.
Całość przekładamy do okrągłej formy o śr. 22 cm i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut, aż ciasto się zarumieni.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok 10 minut do przestygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i odstawiamy do zupełnego wystygnięcia. Ciasto jest wtedy najlepsze.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Bardzo apetyczne , ciekawe czy by się udało jakby pomieszać kilka tych bezglutenowych mąk samodzielnie w domu?

    OdpowiedzUsuń