Ciasto, które jest w tym przepisie przypomina cienkie pizze włoskie - jest twarde, lekko chrupiące i trzyma się w dłoni. Super sprawa na przekąskę - do tego jej wykonanie jest banalnie proste, a więc do dzieła!
Pizza dla alergika
przepis pochodzi w książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni"
1,5 kubka mąki bezglutenowej - ja użyłam gryczanej
0,5 kubka letniej wody
1 łyżka proszku do pieczenia
oliwa z oliwek
sól
Wszystkie składniki mieszamy za pomocą melaksera. Jeśli ciasto jest mało klejące dodajemy oliwy z oliwek.
Na blacie rozsypujemy jeszcze trochę mąki i wałkujemy ciasto na placek o grubości ok. 1 cm. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem.
Nagrzewamy piec do 200 st. C
Sos:
0,5 puszki pomidorów pelati
mały ząbek czosnku
kilka gałązek bazylii
2 łyżeczki octu balsamico
sól,pieprz
Całość również miksujemy w melakserze, a następnie rozsmarowujemy na przygotowanym cieście.
Na wierz układamy wybrane przez nas dodatki - salami, paprykę,oliwki, ser - co kto lubi.
Przed włożeniem do piekarnika brzeg ciasta smarujemy oliwą z oliwek.
Pieczemy ok. 7-10 minut.
Smacznego!
Mmmm.. ale bym zjadła!! (to ja, Fala :D)
OdpowiedzUsuń