piątek, 10 stycznia 2014

Wieczorna pizza dla alergika

Piątek wieczór, fajny film, butelka wina... albo spotkanie z przyjaciółmi, co wtedy jemy najchętniej? Pizzę??!! Nie dość, że fajna zabawa podczas wspólnego gotowania, no to jeszcze i smaczna. Ostatnimi czasy pizza wręcz mi się śniła, naprawdę! Cóż tak to bywa jeśli nam czegoś nie wolno. Znalazłam jednak "pizzę" dla mnie, a właściwie wymyślił ją Jamie Oliver, za co będę mu dozgonnie wdzięczna. Mój Mąż bywa o niego zazdrosny :P

Ciasto, które jest w tym przepisie przypomina cienkie pizze włoskie - jest twarde, lekko chrupiące i trzyma się w dłoni. Super sprawa na przekąskę - do tego jej wykonanie jest banalnie proste, a więc do dzieła!








Pizza dla alergika
przepis pochodzi w książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni"

1,5 kubka mąki bezglutenowej - ja użyłam gryczanej
0,5 kubka letniej wody
1 łyżka proszku do pieczenia
oliwa z oliwek 
sól

Wszystkie składniki mieszamy za pomocą melaksera. Jeśli ciasto jest mało klejące dodajemy oliwy z oliwek.
Na blacie rozsypujemy jeszcze trochę mąki i wałkujemy ciasto na placek o grubości ok. 1 cm. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem.
Nagrzewamy piec do 200 st. C

Sos:

0,5 puszki pomidorów pelati
mały ząbek czosnku
kilka gałązek bazylii
2 łyżeczki octu balsamico
sól,pieprz

Całość również miksujemy w melakserze, a następnie rozsmarowujemy na przygotowanym cieście.
Na wierz układamy wybrane przez nas dodatki - salami, paprykę,oliwki, ser - co kto lubi.
Przed włożeniem do piekarnika brzeg ciasta smarujemy oliwą z oliwek.
Pieczemy ok. 7-10 minut.




Smacznego!

1 komentarz:

  1. Mmmm.. ale bym zjadła!! (to ja, Fala :D)

    OdpowiedzUsuń