wtorek, 28 stycznia 2014

Nietypowa sałatka.

Tym razem mam propozycję nietypowego połączenia, bo jest i wytrawnie i słodko. Zawsze podczas pracy mam ochotę na słodycze, a że jeść węglowodany muszę... Poszperałam, pogrzebałam w czeluściach internetu i znalazłam! Idealną sałatkę na drugie śniadanie do pracy. W dodatku robi się ją szybko i niezwykle łatwo. Do dzieła!




Sałatka z soczewicy
przepis pochodzi z TEJ strony




puszka zielonej soczewicy
garść moreli - niesiarkowanych
garść orzechów włoskich 
pół małej czerwonej cebuli
natka pietruszki

dressing:
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz


Soczewicę odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Morele i orzechy posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Przygotować dressing. Do 3 części oliwy ( np. 3 łyżek) dodać 1 część soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Dressing najlepiej przygotować w małym słoiczku - najłatwiej będzie go wymieszać. 
Całość mieszamy razem z soczewicą, cebulą i bakaliami. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i wstawiamy sałatkę do lodówki. Lepsza jest zdecydowanie po kilku godzinach. 











5 komentarzy: