Muffiny z szynką, cebulą i papryką
1 duża cebula
1 średnia papryka
100 g szynki
1 jajko
10 łyżek oleju
150 ml mleka roślinnego
250 g mąki bezglutenowej, np. gryczanej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i dusimy na patelni i doprawiamy solą. Chodzi tylko o to, by zmiękły, nie przysmażamy ich. Zostawiamy do ostygnięcia. Szynkę kroimy również w kostkę
Mokre składniki: mleko roślinne, jajko i olej łączymy razem. W osobnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia - najlepiej jest dobrze przesiać je razem. Mokre składniki i nasze dodatki, dorzucamy do mąki z proszkiem i szybko łączymy. Ciasto przekładamy do papilotek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 minut.
Muffinki są dobre nawet po 2 dniach, jeśli przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku - nadal pozostają wilgotne. Smacznego !
no i super, też czasem brakuje mi pomysłu na drugie śniadanie do pracy :)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć zwykłego mleka?
OdpowiedzUsuńWitam! :) Oczywiście, że można użyć zwykłego mleka, a nawet zwykłej mąki :) Smacznego !
UsuńWitam! Mam pytanie ile z tego tych babeczek wychodzi?
OdpowiedzUsuń;) dziękuje z góry na odpowiedz
Witam!
UsuńBabeczek wychodzi 12 sztuk :) Pozdrawiam!