Chleb codzienny
100 g dyni startej na małych oczkach
15 g drożdży świeżych
200 g mąki gryczanej
30 g mąki ryżowej
35 g mąki ziemniaczanej
350 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru trzcinowego
ok. 2 łyżek siemienia lnianego
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. W dużej misce mieszamy mąki, sól oraz siemię lniane. Dodajemy wodę z drożdżami i mieszamy. Dorzucamy startą dynię i dokładnie mieszamy. Ciasto musi teraz wyrosnąć porządnie - dajemy mu na to ok. 30 minut. Później przelewamy do foremki na chleb o długości 20 cm. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia, a w tym czasie nastawiamy piekarnik na ok 200 st C. Chleb pieczemy przez 40 minut, po czym wyjmujemy i pozwalamy spokojnie wystygnąć.
Czasem akcent jest najważniejszy ;)
OdpowiedzUsuńChleb z dynią pyszny jest :) Twój wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń