Swoją drogą to świetny pomysł żeby w czasie, gdy w polskiej rzeczywistości jest szaro i smutno w kuchni wyczarować ferię barw i zapachów hiszpańskich. Ale! Przejdźmy do przepisu, bo może i Wam spodoba się ta mała podróż w czasie i zechcecie w swojej kuchni przygotować coś hiszpańskiego.
Paella marinara (z owocami morza)
· ok. 400 g
mieszanki owoców morza np. blanszowanych i mrożonych kalmarów, ośmiorniczek,
krewetek koktajlowych i małży
·
10 małży w
muszlach
·
10 całych
krewetek w pancerzach z głową
·
10 dużych
obranych krewetek Black Tiger
·
1/2
czerwonej papryki
·
1/2 zielonej
papryki
·
1 duża
cebula
·
2-3 duże
pomidory
·
2 łyżki
oliwy lub oleju roślinnego
·
2 ząbki
czosnku, starte na drobnej tarce
·
2 łyżki
koncentratu pomidorowego
·
1 łyżeczka
czerwonej słodkiej papryki
·
1/2 łyżeczki
wędzonej papryki
·
1/2 szklanki
hiszpańskiego białego wytrawnego wina
·
200 g ryżu
do paelli, np. bomba
·
1-1.5 l
bulionu
·
sól, pieprz,
szafran
·
natka
pietruszki
·
olej do
smażenia

Papryki i cebulę
pokrój w niewielką kostkę. Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej
oliwę. Dodaj paprykę i cebulę. Przesmaż. Dodaj czosnek i smaż przez 15 sekund.
Dodaj pomidory i smaż przez 2 minuty.
Dodaj
koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i wędzoną. Dolej wino, wymieszaj i
zagotuj. Gotuj na większym ogniu przez około 3 minuty aż ilość sosu zmniejszy
się o połowę.
Wsyp na
patelnię ryż. Lekko przesmaż (2 minuty). Wlej bulion, wymieszaj i zagotuj.
Zmniejsz ogień i gotuj na umiarkowanym ogniu bez przykrycia przez 8 minut. Nie
mieszaj - składniki mają umiarkowanie mocno bulgotać. Dopraw do smaku solą,
pieprzem i nitkami szafranu.
Dodaj owoce
morza, zmniejsz ogień do minimum, nie mieszaj. Przykryj patelnię dwoma
kawałkami folii aluminiowej i gotuj dalej na najmniejszym ogniu przez 6 minut.
Odstaw paellę z ognia i pozostaw pod przykryciem na dodatkowe 2 - 3 minuty.
Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.
bawiłam się świetnie! miło było Cię spotkać :]
OdpowiedzUsuń