czwartek, 28 lutego 2013

Hurry ! Curry !

Słońca za oknem jak na lekarstwo, więc trzeba sobie zapewnić te słoneczne barwy na talerzu. A o świeże warzywa też nie jest łatwo... Na szczęście na pomoc przychodzą nam dalekowschodnie przyprawy. Słoneczna barwa kurkumy, czy ciepła czerwień papryki przywodzą na myśl egzotyczne, wakacyjne podróże. Wdychając zapach unoszący się znad ciepłego kurczaka tikka masala możemy na moment przenieść się w te rejony świata, gdzie Słońce jest łaskawsze i obdarowuje mieszkańców swoją złotą obecnością ;)



 Kurczak Tikka Masala
na podstawie przepisu z Każdy może gotować Jamie'go Oliver'a

4 piersi z kurczaka
2 duże cebule
kawałek świeżego imbiru
pęczek zielonej pietruszki lub kolendry
gotowy sos Tikka Masala - w moim przypadku pasta curry czerwona
1 ząbek czosnku
pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
sól morska
puszka mleka kokosowego
puszka krojonych pomidorów
garść płatków migdałowych
olej kokosowy

Cebulę, imbir oraz łodyżki pietruszki siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię wraz z łyżeczką oleju kokosowego. Smażymy do czasu, aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy pokrojone w 2-centymetrowe paski mięso oraz pastę curry. Ilość pasty zależy od efektu jaki chcemy uzyskać oraz od jej ostrości - ja dałam jakieś 3 łyżki. Całość mieszamy, tak by pasta pokryła mięso i warzywa. Dodajemy mleko kokosowe oraz pomidory z puszki. Potrawę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy ryż.
Sos może zgęstnieć podczas gotowania, dlatego też należy go pilnować i mieszać. Na sam koniec dodajemy ząbek czosnku i paprykę pokrojoną w kostkę oraz ewentualnie solimy.
Podajemy z ryżem - na wierzch sypiemy płatki migdałowe i posiekaną pietruszkę.
Smacznego !

2 komentarze:

  1. Jutro właśnie zabieram się za przygotowanie tego dania. :) Wygląda przepysznie. :) Pozdrowienia dla Ciebie i Marcina. :)

    OdpowiedzUsuń