środa, 10 lipca 2013

Piknikowo.

Uwielbiam pikniki, bo od zawsze kochałam jeść na dworze. Może wynika to z tego, że jako dziecko najlepiej wspominam wakacje na wsi? Ten wielki gar z zupą warzywną i zimnym kompotem stojący na werandzie? Bardzo możliwe :) W dużym mieście nie każdy ma werandę, a nawet nie każdy ma balkon o wystarczającym metrażu by zmieścić tam stolik i krzesełka, no i odpowiednich sąsiadów co to nie zaglądają do talerza. Dlatego praktykuję piknikowanie. Koszyk, jedzonko, rower, kocyk - to jest to ! A co ze sobą zabrać? Świetnie sprawdzi się tarta, w tym wypadku z chrupiącymi ziemniaczkami i cebulką.



Bezglutenowa tarta z ziemniakami i cebulą.

Ciasto na tartę:
250 gram mąki ( u mnie mieszanka 150 gram mąki gryczanej, 50 gram mąki ziemniaczanej i 50 gram mąki kukurydzianej )
125 gram masła
1 żółtko
sól
trochę wody

Nadzienie:
 5-6 sztuk średnich ziemniaków
 1 duża cebula
1 śmietanka 18%
ocet balsamiczny
3 jajka + białko
świeży tymianek
masło klarowane
sól, pieprz


Mąki przesypujemy do większej miski i dodajemy masło. Następnie nożem kroimy masło razem z mąką tak aż powstaną drobne grudki. Posiadacze melakserów mogą się nimi posłużyć, zdecydowanie ułatwi to pracę. Następnie dodajemy żółtko i sól i łączymy ciasto. W zależności od użytej mąki - dodajemy wodę, ciasto musi się połączyć. Szybko zagniatamy tworząc kulkę, a następnie rozpłaszczamy ją na dysk. Zawijamy w folię spożywczą  i wrzucamy do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na klarowanym maśle. Kiedy zmięknie dodajemy ocet balsamiczny - w zależności od upodobań, u mnie była to spora łyżeczka. Podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż cebula się lekko skarmelizuje.
Ziemniaki kroimy na cieniutkie plasterki - najlepiej za pomocą tarki, albo mandoliny.
Śmietanę łączymy z jajkami , solą, świeżo mielonym pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.Wracam do ciasta - schodzony spód rozwałkowujemy do wielkości naszej formy do tarty. Najlepsze są te z wyjmowanym dnem, bo tarty nie tylko ładnie się prezentują, ale można je wyjąć bez uszkodzenia. Ciasto wykładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód ok. 8-10 minut po czym wyjmujemy z piekarnika. Na ciepłe ciasto układamy ziemniaki i cebulę, a całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 minut.

Tarta smakuje dobrze na ciepło, ale w wersji schłodzonej jest jeszcze
lepsza. Polecam.


   


         



2 komentarze:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń