poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pepparkakor. Dla bezglutenowców i nie tylko.

Pieczenie pierników to jedno z moich ukochanych zajęć. Właściwie z nim związana jest cała ceremonia: przygotowania, odpowiednia muzyka i nastrój. Pierniki piekę od co najmniej 10 lat, ale po raz pierwszy musiałam się zmierzyć z bezglutenowymi. I udało się. Nie wykorzystałam gotowej mieszanki, a sama stworzyłam swój mix. A dlaczego właśnie Pepparkakor? Bo są pyszne i chyba nie trzeba do nich nikogo przekonywać.




Pepparkakor
oryginał przepisu pochodzi ze strony White Plate

Składniki:
150g melasy z trzciny cukrowej
110g masła
100g brązowego cukru (np. demerara)
150 g mąki jaglanej
150 g mąki z brązowego ryżu
75 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
2 łyżeczki przyprawy do pierników, najlepiej domowej

W małym garnuszku podgrzej melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Podgotuj lekko do czasu, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Zdejmij z ognia i odstaw na pół godziny, by przestygło.

W dużej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku zrób wgłębienie i dodaj jajko razem z melasą.
Zagnieć przy pomocy miksera - zagniatanie ręczne jest trudne ze względu na fakt, że ciasto jest bardzo klejące. Dodaj odrobinę mąki jeśli ciasto będzie zbyt klejące do tego, by ulepić z niego kulę. Przykryć kulę folią  i schłodzić w lodówce ok. 2 godziny.

Piekarnik rozgrzej do temp. 175 st C. Odkrawając małe porcje ciasta, rozwałkuj je (im cieniej, tym lepiej) na oprószonej mąką stolnicy lub na silikonowej macie. Następnie foremkami wytnij dowolne kształty.
Piecz na papierze lub na macie silikonowej przez 8-10 minut - do czasu aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Uważaj, im cieńsze są pierniczki, tym krótszy czas pieczenia.

Pierniczki trzymaj w metalowej puszce.







3 komentarze:

  1. super ,a tej mąki 150 g to starczy , bo u Liski maki jest sporo więcej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiłam. Coś ucięło mi pozostałą mąkę :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. pierniczki bardzo mi się podobają w tej wersji bezglutenowej

    OdpowiedzUsuń