Ciastka z kleiku ryżowego
* przepis pochodzi z TEJ strony
1 paczka kleiku ryżowego (190 g)
3 jajka
1 kostka miękkiego masła (250 g) - ja zazwyczaj używam margaryny bezmlecznej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
cukier waniliowy (16 g)
8 czubatych łyżek wiórków kokosowych
ulubiony dżem
Wszystkie składniki należy połączyć w dużej misce i wyrobić na gładkie ciasto. Następnie formujemy kuleczki - wielkości orzecha włoskiego, a następnie lekko je spłaszczamy robiąc wgłębienie w środku. W tym wgłębieniu umieszczamy dżem - ja bardzo lubię jak się zapiecze, ale oczywiście można wypełnić ciastka dżemem po upieczeniu.
Ciastka układamy w odstępach kilkucentymetrowych, gdyż jeszcze podrosną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180 st. C. na około 20 minut. Ciastka musza być rumiane, więc czas pieczenia zależy w dużej mierze od naszego piekarnika.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz