niedziela, 9 września 2012

W malinowym raju

Wakacje mają to do siebie, że niestety zbyt szybko się kończą. Trzeba było wrócić ze słonecznej Chorwacji, spakować do walizki wino, cudowne salami i kamienie - na pamiątkę ! W Polsce lato ponoć ma się też ku końcowi, więc póki jeszcze trwa trzeba je w pełni wykorzystać.
Ciasto, które chcę Wam zaprezentować nie jest mojego autorstwa, ale jego obecność u mnie jest wynikiem rozmów z inną kulinarną blogerką- Kasią . Kiedy tylko zobaczyłam to ciasto na zdjęciach u niej od razu poczułam cudowny zapach pieczonego kokosa, zmieszany ze słodyczą malin. I nie trzeba było nic więcej. 

Ciasto z malinami i kokosową kruszonką
oryginał przepisu tutaj

Ciasto dedykuję mojemu M.


300 g mąki
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
230 g cukru ( ja dałam 150 g)
100 g wiórków kokosowych
2 duże jajka
500g malin

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Miksujemy z masłem na wolnych obrotach w celu uzyskania kruszonki.Odkładamy ok. 50 g kruszonki, a pozostałą część łączymy z jajkami.Powstałe ciasto ma być gęste, ale jednocześnie jednolite.  Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni i łączymy z 50 g kruszonki - odstawiamy na 10 minut, by ostygło. Formę 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niego ciasto. Na wierzchu układamy 300 g malin, następnie posypujemy kokosową kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 35 minut. Po tym czasie układamy na wierzchu pozostałe 200 g malin i pieczemy 20 minut. Ciasto po upieczeniu można posypać z wierzchu cukrem pudrem. 

Smacznego !

Przepis dodaję do Akcji: "W malinowym chruśniaku"

6 komentarzy:

  1. Uroczo, może przez tą formę :) Niemniej, gorące maliny pod słodką kruszonką oddziałują na wyobraźnię...

    OdpowiedzUsuń
  2. boskie ciasto ,kokos i malinki to jest to co najpyszniejsze !

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie! Z chęcią bym się poczęstowała. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to rzeczywiście musi być raj!:)

    OdpowiedzUsuń