Chrupkie pieczywo może oczywiście być niezdrowe, ale nie o to nam przecież chodzi. Wypróbowałam wielu przepisów i sposobów. W końcu udało mi się znaleźć taki, który smakuje nam najbardziej. Inspirowałam się norweskim chlebem knekkbrod, który bardzo łatwo można przygotować w domu. Nie znajdziecie tu żadnych "wypełniaczy", dodanej skrobi, czy zagęstników.
Taki chlebek ma jeszcze jedną zaletę - można go przechowywać cały tydzień w zamkniętym pojemniku i nie straci swoich walorów smakowych. Idealny na wycieczki i pikniki, które mam nadzieję już niedługo !
Bezglutenowy chleb chrupki
inspiracja pochodzi z TEJ strony
1/2 szklanki mąki jaglanej lub gryczanej
1/4 szklanki zmielonych nasion chia
1/4 szklanki zmielonego złocistego siemienia lnianego
1/2 szklanki pestek dyni ( można je lekko posiekać, by kawałki nie były zbyt duże)
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki sezamu
1 szklanka wody gazowanej
szczypta soli
1/2 łyżeczki miodu
Nagrzać piekarnik do 180st. C
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem. Dużą blachę ( najlepiej oryginalną z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć masę i rozprowadzić cienką warstwę po całej blasze. Grubość ciasta nie powinna przekraczać 0.5 cm. Całość dokładnie wygładzić w wstawić do nagrzanego piekarnika.
Po upływie 10 minut wyjąć blachę i ostrym nożem pociąć ciasto na kawałki o preferowanej wielkości. Blachę wstawić z powrotem do piekarnika na 45 minut. Chlebek nie powinien być miękki po wyjęciu z piekarnika.
Chlebek pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie łamiemy na kawałki.
Chleb wygląda bardzo zachęcająco, muszę wypróbować przepis. Witamy po przerwie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam, naprawdę jest zaskakująco dobry :) Mnie też cieszy ten powrót! :)
UsuńWyszedł rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńPolecam się na przyszłość :) Pozdrawiam!
UsuńWygląda bardzo samkowicie i chyba wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecam! Proszę dać znać, czy smakowało :)
UsuńPrezentuje się świetnie! Cieszę się, że mój przepis Cię zainspirował :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Od dłuższego czasu szukałam takiej inspiracji. Pozdrawiam!
UsuńZrobiłam. 45 min ponownego pieczenia to stanowczo za dużo. Spalił się 😣
OdpowiedzUsuńZazwyczaj zamawiamy do mojego sklepu wafelki Tovago www.tovago.pl/. Świetnie się sprzedają, bowiem są po prostu pyszne i można je nabyć za niewielkie pieniądze.
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie jadłem tak dobrych wafelków. Tovago www.tovago.pl są po prostu pyszne.
OdpowiedzUsuń21 yrs old Information Systems Manager Bar Josey, hailing from Picton enjoys watching movies like Death at a Funeral and role-playing games. Took a trip to Tsingy de Bemaraha Strict Nature Reserve and drives a Bugatti Type 57SC Atalante Coupe. sprawdz moj blog
OdpowiedzUsuń